SSD opslag, maar welke heb ik nodig?

Overweeg je een SSD te kopen om jouw pc of laptop sneller te maken? Of wil je jouw computer of laptop uitbreiden met extra opslagcapaciteit? Maar je weet niet welk type SSD je nodig hebt of je wil graag weten hoe je deze installeert? Lees dan verder want wij leggen hier de verschillen tussen de SSD's uit. Naast de verschillende specificaties, leggen we ook uit waar je op moet letten bij het kiezen van een SSD. Zo weet je zeker dat je een SSD koopt die geschikt is voor jouw apparaat.

Wat is een SSD?

Laten we beginnen met het kort uitleggen wat een SSD is. SSD is een afkorting voor Solid State Drive. Het is vergelijkbaar met een harde schijf, maar zuiniger, lichter en vooral sneller. Een SSD heeft namelijk geen bewegende onderdelen. Hierdoor is een standaard SSD tot wel 4 a 5 keer sneller dan een standaard HDD. Daardoor is je Windows al met een paar seconden opgestart. Ook programma's starten veel sneller op. Op dit moment zijn er 4 typen SSD's. Namelijk de 2,5" SSD SATA3, de mSATA SSD, De M.2 SATA3 SSD en de M.2 NVMe SSD. De mSATA SSD komt in nieuwe laptops en computers niet meer voor. Daarom bespreken we deze niet op de pagina. Deze andere 3 staan hieronder weergegeven. De meest voorkomende zijn de 2,5" SSD SATA3 en de M.2 NVMe SSD. Deze kun je ook in onze webshop kopen.

De verschillen tussen de SSD's

De verschillen vindt je in het uiterlijk en in de snelheden van de SSD. Daarbij is de NVMe de laatste standaard en veel nieuwer den de SATA en de M.2 SATA uitvoering. 

Snelheden:

  • De 2,5" SSD's hebben een maximale lees- en schrijfsnelheid tot ongeveer 600 MB/s. Hierdoor zijn ze tot wel 5 keer sneller dan zijn voorganger de harde schijf.
  • De M.2 SSD's hebben een maximale lees- en schrijfsnelheid tot ongeveer 600 MB/s. Hierdoor halen ze dezelfde snelheden als de 2,5" SSD.
  • De NVMe SSD's hebben op moment van schrijven een maximale lees- en schrijfsnelheid tot ongeveer 7500 MB/s. Dit zal ongetwijfeld nog hoger worden in de toekomst. 

Uiterlijk:

M.2 SSD's bevatten een ''sleutel'' voor in je moederbord. Uiteraard is dit geen fysieke sleutel, maar gaat het om de aansluiting van de SSD. Een B-sleutel werkt uitsluitend op een B-slot en hetzelfde geldt voor een M-sleutel en M-slot. Een B+M-sleutel past op beide, maar werkt niet altijd samen met een M-slot. De SSD's met M-sleutel halen overigens een veel hogere snelheid dan SSD's met een B-sleutel. Hieronder nog even kort samengevat:

  • B-sleutel: Een grote aansluiting, met een 6-pin kleine aansluiting.
    Dit is typerend voor een M.2 SATA3 SSD
  • M-sleutel: Een grote aansluiting, met een 5-pin kleine aansluiting.
    Dit is typerend voor een M.2 NVMe SSD
  • B+M-sleutel: Een grote aansluiting in het midden, met een 5-pin aansluiting links en een 6-pin aansluiting rechts. Dit is typerend voor een M.2 SATA3 gecombineerd met NVMe SSD. De snelheid van de NVMe wordt hier wel beperkt tot ongeveer een 1000 MB/s.

Naast dat de key op je moederbord moet passen, moet de SSD zelf ook fysiek passen. Een M.2 SSD kent namelijk verschillende maten: 2242, 2260, 2280 en 22110. De eerste 2 cijfers van de maat staat voor de breedte in millimeters. Een M.2 SSD is dus altijd 22 millimeter breed. De laatste 2 cijfers staat voor de lengte in millimeters, dus 42 millimeter, 60 millimeter, 80 millimeter en 110 millimeter. De 80 millimeter variant komt het meeste voor en is ook het meest gangbare voor een moederbord. 

Kijk daarom goed naar de aansluitingen op je moederbord, voordat je tot aankoop overgaat.

Wanneer voor een 2,5" SSD SATA3 kiezen?

De 2,5 inch SSD's was de afgelopen jaren de meest gangbare interne SSD's en ook de meest voorkomende. Deze SSD's verbind je met een SATA aansluiting (kabel) en paste in vrijwel iedere laptop, desktop of zelfs in een NAS systeem. 

Op dit moment zitten in de nieuwe laptops en computers standaard geen 2,5" SSD meer, maar een M.2 NVMe SSD. Dus wanneer kies je nu nog wel voor de 2,5" SSD? Je kiest hiervoor als een van de onderstaande opties voor je van toepassing is. 

  • Als er alleen een SATA3 aansluiting aanwezig is.
  • Laptops die ouder dan 3 jaar zijn hebben vaak nog een 2,5" SSD.
  • Computers die ouder zijn dan 3 jaar hebben vaak nog een 2,5" SSD.
  • Als je een extra opslag wil in je computer dan is een 2,5" SSD een goede keus. De snelheid van een extra opslag is minder belangrijk en deze is namelijk goedkoper dan een PCIe SSD. Wil je een extra opslag van 2TB of meer, dan kun je ook nog voor een HDD kiezen.

Wanneer voor een M.2 SSD SATA3 kiezen?

Op dit moment zitten in de nieuwe laptops en computers standaard geen M.2 SATA SSD meer, maar een M.2 NVMe SSD. Dus wanneer kies je nu nog wel voor de M.2 SATA? Je kiest hiervoor als een van de onderstaande opties voor je van toepassing is. 

  • Als er alleen een M.2 met B-key of B+M-key aansluiting aanwezig is.
  • Laptops die ouder dan 3 jaar zijn hebben soms nog een M.2 SATA SSD.
  • Computers die ouder zijn dan 3 jaar hebben soms nog een M.2 SATA.

Wanneer voor een M.2 NVMe SSD kiezen?

Een NVMe M.2 SSD is op dit moment het snelste wat je kunt krijgen wat betreft interne opslag. Door de hoge lees- en schrijfsnelheden tot wel 7500 megabyte per seconde, zijn lange wachttijden verleden tijd. Je kiest hiervoor als een van de onderstaande opties voor je van toepassing is. 

  • Als er een M.2 met M-key aansluiting aanwezig is.
  • Laptops die nieuwer dan 3 jaar zijn hebben nu meestal een M.2 NVMe SSD.
  • Computers die nieuwer zijn dan 3 jaar hebben nu meestel een M.2 NVMe SSD.

Als je nu een nieuwe laptop, computer of moederbord koopt, dan zal daar in ieder geval 1 aansluiting op zitten voor een M.2 NVMe SSD. Moederborden hebben ook nog een aantal SATA3 aansluitingen voor HDD of 2,5" SSD's. Luxere moederborden hebben vaak al 2 NVMe sloten 

Vragen over een SSD Opslag?

Zijn er nog onduidelijkheden? Of wil je meer informatie over een SSD opslag? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen jouw vragen zo snel mogelijk beantwoorden.